Tweet |
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Aksaray’da şekerpancarı hasadına katılarak şeker pancarı üreticisinin sorunlarını dile getirdi. Şeker pancarı fiyatlarının hasat sezonundan önce açıklanması gerektiğine dikkat çeken Bayraktar, üreticilerin desteği hak ettiğini vurguladı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak ve ildeki diğer Ziraat Odaları Başkanlarıyla birlikte şeker pancarı hasadı yaptı. Şekerpancarı hasadının ardından önemli açıklamalar yapan Bayraktar, şekerpancarının ülke ekonomisi için önemine değindi. TZOB Başkanı Bayraktar, basın açıklamasında “Pancar ve seker üretimi, yüksek katma değeri, yüksek istihdam imkanı sağlaması, diğer tarım ürünlerinin ve hayvancılığın gelişmesindeki rolü, biyoetanolün en verimli hammaddesi olması gibi özellikleriyle sosyal ve ekonomik yasam üzerinde tüm dünyada stratejik önemi olan bir üretim kolu olarak yer alıyor. Dünyadaki coğrafi yapı gereği Avrupa Birliği ülkeleri, Rusya, Ukrayna ve ülkemiz şekeri pancardan; Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, in gibi ülkeler hem pancardan hem kamıştan; Brezilya, Hindistan, Meksika, Tayland, Avustralya basta olmak zere birçok ülke de şekeri kamıştan üretiyor.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin şeker pancarı üretiminde oldukça önemli bir konumda bulunduğunu aktaran Bayraktar,
Türkiye’nin dünyada beşinci, Avrupa'da dördüncü sırada yer aldığını kaydetti. Şekerpancarı tarımının tüm bölgelerde her yıl üreticilerle yapılan "Şekerpancarı Üretim Sözleşmesi” esaslarına göre üretildiğini söyleyen Bayraktar, sözleşmeli üretimin ilk örneklerden biri olup, tarımın sanayiye entegre olmasını sağlamada önemli bir çalışma olduğuna değindi.
Türkiye’de 58 ilde şekerpancarı üretildiğini belirten Bayraktar, üretimde Konya, Yozgat, Afyonkarahisar, Kayseri, Eskişehir ve Aksaray’ın ilk sıralarda geldiğinin altını çizdi. Geçtiğimiz sezon Aksaray'da 1 milyon 178 bin 458 ton şekerpancarım üretildiğini açıklayan Bayraktar, “Bu üretim rakamıyla ülke üretiminden yüzde 4,7 pay alarak 6'nci sırada yer alıyor. Tarım topraklarımızın 3,6 milyon dekarın şekerpancarım üretimi için ayırıyoruz.” dedi.
Şekerpancarı üretimi yapan çiftçi sayısı yıllar itibarıyla önemli ölçüde azaldığını vurgulayan Bayraktar, son 10 yılda pancar üreten çiftçi sayısı yüzde 19,8 oranında azalarak 99 bin 714'e düştüğünü söyledi. Şeker tüketiminin ise arttığından bahseden Bayraktar konuşmasının devamında “2021 yılında kişi başına seker tüketimimiz 30,7 kilogram iken 2022 yılında 33,6 kilograma yükseldi. 1 yılda yüzde 9,4 artan kişi başı tüketimimizle şekerdeki yeterlilik oranımız düştü. 2022 yılında seker yeterlilik oranımız 91,1 olarak gerçekleşti. 85 milyonu geçmiş genç, dinamik ve artış hızı yüksek bir nüfusa sahibiz. Ülkemizde 5 milyonu aşkın mülteci, sığınmacı ve yabancı yaşıyor. Yıllık 55 milyon turist ülkemizi ziyaret ediyor. Bütün bunlar seker talebini önemli ölçüde artıran unsurlardır. Bu talebin karşılanması gerekiyor. Talebin karşılanması için de şekerpancarım üretiminin devam etmesi gerekiyor. ” ifadelerine yer verdi.
Şeker sektörünün çiftçi, fabrika çalışanı ve tüketici ayağı bulunduğunu aktaran Bayraktar, şekerin yarattığı katma değer ve kamu yararı unsurunun da göz ardı edilemeyeceğini belirtti. Bayraktar sözlerine “Şeker üretim tüketim dengesine, artan nüfusa bakıldığında, hem seker pancarı hem seker üretiminin artırılması gerekiyor. Açıklanan şekerpancarı fiyatları üreticinin yeterli gelir elde etmesini sağlayacak düzeyde olması ve üretim motivasyonunun artırması açısından fevkalade önemlidir. Tarımsal üretimin tüm kollarında üretimin devam etmesi elzemdir. TÜRKSEKER'in açıkladığı şekerpancarı alım fiyatları yıllar itibarıyla artış gösterdi. 2023 yılında ton bağına kota tamamlama primi dahil bin 855 lira olan şekerpancarım alim fiyatı 2024 yılında yüzde 28’lik artışla 2 bin 375 lira oldu. Açıklanan fiyat artmış olsa da yeterli değildir. Tarımsal girdilerdeki artışlar ve ödemekte zorlanılan borç yükü her geçen gün üretimi zorlaştırıyor.” diye sürdürdü.
Şeker pancarı alım fiyatlarının hasat başlamadan açıklanması gerektiğine dikkat çeken Bayraktar, bu sene de şeker alım kampanyasının Eylülün 4'ünde başlamış olmasına rağmen fiyat açıklamasının 24 Eylül'de geldiğini söyledi. Fiyat açıklamasının gecikmesinin üreticileri endişelendirdiğini dile getiren Bayraktar, “Birçok üründe maliyet seviyesinde fiyat açıklaması yapıldı. Fiyatların hasattan önce artan girdi fiyatları ve üretim maliyetleri göz önüne alınarak, üreticilerin geçimlerini sağlayacakları ve üretimlerini devam ettirebilecekleri seviyelerde açıklanması şarttır. Üreticilerimiz bunu hak ediyor.” diye konuştu.
Kırsalın yaşlandığını ve yaş ortalamasının 58'e yükseldiğini söyleyen Bayraktar gençleri kırsalda tutamadıklarını belirtti. Bayraktar sözlerine “Çiftçilerimizin ödedikleri prim gün sayısında adalet sağlanmasını istiyoruz. Çiftçilerimiz diğer sigortalılar gibi prim gün sayısının 7200 güne indirilmesini bekliyor. Gençlerimiz primlerinin devlet tarafından ödenmesini talep ediyor. Bugün burada yapacağımız şekerpancarı hasadımızın tüm üreticilerimize hayırlı olmasını diliyor, emeklerinin karşılıklarını alacağı bereketli bir sezon diliyorum." diyerek son verdi.
Bayraktar’ın konuşmalarının ardından, şeker pancarı arazisinde hasat yapan heyet üreticilerin talep ve beklentilerini dinledi. Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’a ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti. (Haber/Fotoğraf: S. OLGUN)